RIBA North architecture centre opens on Liverpool’s Mann Island

The new Broadway Malyan-designed RIBA North has opened its doors on the Liverpool Waterfront in northern England, with an exhibition of architectural drawings of unbuilt proposals for the city.  The London-based studio created the Mann Island centre as a space for the public to discover more about architecture through an exhibitions, talks and tours programme, and it also hosts a café and

The post RIBA North architecture centre opens on Liverpool’s Mann Island appeared first on Dezeen.

dRMM builds Oldham Maggie’s Centre around a courtyard with rippling glass walls

A courtyard with undulating glass walls descends from the base of the stilted wooden structure of this Maggie’s Centre for cancer care in Oldham, England, which has been designed by London studio dRMM. The studio used tulipwood to clad the structure, which at one side projects out over a stone wall. Selected for its positive connotations, the material is intended to

The post dRMM builds Oldham Maggie’s Centre around a courtyard with rippling glass walls appeared first on Dezeen.

Timber-framed cabin by Hanna Michelson stands on stilts to peep over the treetops of Swedish mountain

Swedish architect Hanna Michelson has completed a stilted timber cabin overlooking the Åsberget mountains, as the first of four getaways being built for the Bergaliv Landscape Hotel. The Stockholm-based architect, who works for Tham & Videgård Arkitekter, was commissioned by Bergaliv to build the 10-metre-tall heart-pine and spruce Lofthuset (loft house) on a former ski slope in

The post Timber-framed cabin by Hanna Michelson stands on stilts to peep over the treetops of Swedish mountain appeared first on Dezeen.

Haverstock extends school on London’s modernist Alexandra Road Estate

British architecture studio Haverstock has added new facilities to a school on the historic Alexandra Road Estate in London’s Camden, built by architect Neave Brown in the 1970s. The Camden-based studio added new therapy rooms and short-stay accommodation for up to 50 young people with autism and learning difficulties to the Jack Taylor School, which first opened in 1978 at

The post Haverstock extends school on London’s modernist Alexandra Road Estate appeared first on Dezeen.

EFFEKT unveils spiralling tower and treetop walkway for southern Denmark

Architecture studio EFFEKT has released plans for a 600-metre-long treetop walkway connected to a spiralling observation tower with 360-degree views over the forest canopy of southern Denmark. The local studio designed the continuous timber ramp as a commission for Camp Adventure, a tree-top adventure park located in the forests of Glisselfeld Kloster, Haslev – one hour south of Copenhagen. Shaped like an hourglass,

The post EFFEKT unveils spiralling tower and treetop walkway for southern Denmark appeared first on Dezeen.

Swiss architecture students design and build wooden events pavilion beneath Zurich overpass

Two hundred architecture students from a Lausanne university designed and built this events pavilion in Zurich, using lengths of timber to create a towering staircase, undulating seating and projection screens. Conceived by first-year students taking part in Atelier de la Conception de l’Espace (ALICE) – a summer workshop at the École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) – the 240-square-metre structure was erected under an overpass in the Swiss

The post Swiss architecture students design and build wooden events pavilion beneath Zurich overpass appeared first on Dezeen.

Glazed meditation room overlooks traditional courtyard from Nanjing home

Ming Gu Design has grafted a glazed meditation area onto this historic home in Nanjing, China, which projects out to overhang a central courtyard. The Nanjing-based architecture studio added the gabled meditation room, which features glass walls, to the centre of the heritage-listed house. The meditative space protrudes outwards and overhangs the base of the existing structure of the house, appearing as

The post Glazed meditation room overlooks traditional courtyard from Nanjing home appeared first on Dezeen.

Outdoor terrace divides two sides of zinc and concrete home in Costa Rica

Two volumes, one made from zinc and one from concrete, are separated by a glazed walkway and terrace in this Costa Rican house by MG Design Studio. The San Jose-based architects split the two sections of the house – each with inward-sloping, mono-pitched roofs – into social and private areas. One contains an open-plan kitchen, living and dining room, while the

The post Outdoor terrace divides two sides of zinc and concrete home in Costa Rica appeared first on Dezeen.

Photographs by Yueqi Jazzy Li provide first look at Ole Scheeren’s Guardian Arts Center in Beijing

These new photographs by Yueqi Jazzy Li reveal the “pixelated” forms of the Guardian Arts Center by Büro Ole Scheeren as it nears completion in Beijing. Scheeren’s architecture firm unveiled the new headquarters for the country’s oldest art auction house, China Guardian, in mid-2015. Conceived as the world’s first major museum and auction house hybrid, the arts centre provides two large auction halls, as

The post Photographs by Yueqi Jazzy Li provide first look at Ole Scheeren’s Guardian Arts Center in Beijing appeared first on Dezeen.

Jean Nouvel designs plant-covered hotel for historic district of São Paulo

Ateliers Jean Nouvel has released new renderings for its plant-covered luxury hotel adjoining a former maternity hospital in São Paulo, which will feature interiors by Philippe Starck. Nouvel’s Paris-based firm teamed up with developer Alexandre Allard of Groupe Allard to create Cidade Matarazzo – a 550,000 square-metre complex of historic buildings being regenerated in the city’s centre, including the former Filomena

The post Jean Nouvel designs plant-covered hotel for historic district of São Paulo appeared first on Dezeen.

Mer Arkkitehdit sets spruce-panelled villa into cliff face in Finnish seaside town

Architecture studio Mer Arkkitehdit has integrated the surrounding rocky terrain into its design for this spruce-clad villa in the historic Finnish seaside town of Hanko. The Helsinki-based architecture studio submerged the basement level of the house by cutting into the rock, while the main floor sits atop the cliff, facing out towards the Baltic Sea and surrounding pine forests.

The post Mer Arkkitehdit sets spruce-panelled villa into cliff face in Finnish seaside town appeared first on Dezeen.

Mulroy Architects extends Edwardian home in north London with angled skylights and glazed passage

Mulroy Architects has added a glass passageway to the side of this three-storey house in north London, which features an interior fitted with bespoke oak joinery and furnishings by local studio Manea Kella. London-based Mulroy Architects maintained the period character of the facade of the end-of-terrace Edwardian home, while modernising the interior with minimalist furnishings by interior

The post Mulroy Architects extends Edwardian home in north London with angled skylights and glazed passage appeared first on Dezeen.

New photographs offer a look inside a modernist theatre in Le Corbusier’s Chandigarh

Neelam Theatre, one of three cinemas built as part of Le Corbusier’s construction of Chandigarh, is revealed in these new images by British photographer Edmund Sumner. Built in the early 1950s, Neelam Theatre is located in Sector 17, the commercial district of the modernist city that was famously masterplanned by Le Corbusier in post-independence India. But the building was actually

The post New photographs offer a look inside a modernist theatre in Le Corbusier’s Chandigarh appeared first on Dezeen.

Sergey Makhno Architects reveals atmospheric visuals of Ukrainian mountain residence

Sergey Makhno Architects has revealed these painterly renderings of a weathering steel holiday home nestled in Ukraine’s Carpathian Mountains. The Kiev-based architecture studio – which also specialises in interior and product design – created the intricately rendered visuals for Rose House using programmes 3DS Max and Corona Renderer.  The concrete structure is shown clad in weathering steel and surrounding an elevated

The post Sergey Makhno Architects reveals atmospheric visuals of Ukrainian mountain residence appeared first on Dezeen.

Trio of broken arches house ossuaries in northern Italian cemetery

CN10 Architetti has built a trio of white concrete and marble funerary arches with space to host ossuaries and cinerary urns for a cemetery in the northern Italian city of Bergamo. CN10 Architetti formed the arches from six separate pieces, which are arranged in pairs to create a processional pathway for visitors to walk through the 75-square-metre mausoleum. The curved concrete

The post Trio of broken arches house ossuaries in northern Italian cemetery appeared first on Dezeen.

MAD’s mountain-shaped tower complex nears completion in Beijing

New images by photographer Edmon Leong offer a first look at the nearly completed glass volumes of MAD’s Chaoyang Park Plaza – a commercial and residential complex based on rock formations in Beijing. MAD’s 120,000-square-metre complex of skyscrapers, office blocks and public spaces is located in Beijing’s central business district, which sits on the southern edge of Chaoyang Park –

The post MAD’s mountain-shaped tower complex nears completion in Beijing appeared first on Dezeen.

Elevated walkway bridges two parts of Iranian holiday home divided by swimming pool

An elevated passageway spans a swimming pool to connect the two monolithic blocks of this weekend home in the Iranian city of Karaj by Kamran Heirati Architects. The Iranian studio built Villa Safadasht in the city’s suburbs for a client working in the food industry. The building is divided into two parts: an entertainment area with a jacuzzi and an

The post Elevated walkway bridges two parts of Iranian holiday home divided by swimming pool appeared first on Dezeen.

Egg-shaped sauna creates escape for residents of Swedish town displaced by mining

Bigert & Bergström has built a golden, egg-shaped sauna for the people of Kiruna after damage caused by decades of iron ore mining resulted in the relocation of the entire Swedish town. The Swedish artist duo was commissioned by developer Riksbyggen, to design a commemorative social sculpture for the town after residents voiced fears of losing community spirit after their relocation. The whole town is being

The post Egg-shaped sauna creates escape for residents of Swedish town displaced by mining appeared first on Dezeen.

Idee Architects updates house on Vietnamese citrus farm with pavilion-like living space

Idee Architects has modernised a traditional Vietnamese farmhouse for a large family, adding a glass and steel structure that overlooks orchards and the Ba Vì mountain range beyond. The Hanoi-based studio built the farmhouse in two main units, constructing the living and dining area on top of the basement of a dilapidated building, and renovating existing structures for the bedrooms. Mian Farm Cottage was designed

The post Idee Architects updates house on Vietnamese citrus farm with pavilion-like living space appeared first on Dezeen.

Chybik + Kristof uses 900 plastic chairs to clad Czech furniture showroom

Hundreds of used black plastic chairs cover the facade of this furniture shop, which architecture studio Chybik + Kristof has created inside a former car showroom in the Czech city of Brno. The former showroom was in need of an update, with the building’s exterior lacking any visual connection to the company or its products. The furniture company MY DVA Group jokingly requesting Ondrej Chybik and

The post Chybik + Kristof uses 900 plastic chairs to clad Czech furniture showroom appeared first on Dezeen.

Zooco Estudio uses granite to unify disparate blocks of Gallician arts centre

Spanish Zooco Estudio has completed a complex of granite-clad buildings in the city of Verín that come together to form an arts centre for the Galician region. The architects were awarded the Silver A’Design Award for their 3,750-square-metre arts centre, which is made up of ten separate spaces housed within irregularly-cut, stone-clad volumes. The larger block contains a submerged auditorium, with the smaller

The post Zooco Estudio uses granite to unify disparate blocks of Gallician arts centre appeared first on Dezeen.

Ruetemple suspends netted areas in suburban Moscow home

Russian architecture studio Ruetemple has renovated a family home in Moscow, creating an open living space using suspended nets for children to play in and bedrooms that overhang the central communal area. The architects focused on maintaining visibility and openness within the 160-square-metre home, allowing for natural light to fill the residence, while the parents can keep

The post Ruetemple suspends netted areas in suburban Moscow home appeared first on Dezeen.

Perforated steel and pavement lights let the sun pierce London townhouse by Andy Martin Architecture

Andy Martin Architecture gutted this five-storey Georgian townhouse in Belgravia, adding glass pavement lights to the ground floor to allow natural light to filter down to the basement. Andy Martin’s locally based firm was tasked with bringing extra light into the residence of their clients, who wanted to introduce elements of their Sardinian heritage into the central London

The post Perforated steel and pavement lights let the sun pierce London townhouse by Andy Martin Architecture appeared first on Dezeen.

SOM reveals designs for 16-hectare “vertical village” in central Bangkok

Skidmore Owings & Merril has unveiled its vision for One Bangkok: a new district in the centre of the Thai city made up of a family skyscrapers interspersed with green spaces. One Bangkok will provide extensive residential, hotel, retail, office and public space for an estimated 60,000 people once the district is complete in 2025. The design by Chicago-based architects SOM will integrate a

The post SOM reveals designs for 16-hectare “vertical village” in central Bangkok appeared first on Dezeen.

Latticed-bamboo bridge by Mimesis Architecture Studio references Jiangsu’s craft traditions

Mimesis Architecture Studio designed this bamboo-lined bridge in China’s Jiangsu Province to celebrate the region’s ancient craft industries. The Wuxi Harbour Bridge takes a slightly curving course across Lake Taihu in Dingshu Town, stretching almost 100 metres across the water to provide a crossing for drivers, pedestrians and cyclists. The bridge’s steel structure forms a series of triangular frames that are lined with

The post Latticed-bamboo bridge by Mimesis Architecture Studio references Jiangsu’s craft traditions appeared first on Dezeen.

Stacked windows face a 116-year-old tree in Panovscott’s Sydney cottage extension

Australian architecture firm Panovscott has overhauled a federation-era cottage in Sydney, adding a stacked extension onto the rear of the building with large picture windows that overlook the garden. Anita Panov and Andrew Scott built the extension with the intention of connecting the old house, dated 1917 with a 116-year-old Jacaranda tree that also sits on the property. Once part of the

The post Stacked windows face a 116-year-old tree in Panovscott’s Sydney cottage extension appeared first on Dezeen.

Henry Moore Foundation celebrates 40th anniversary with renovation of the artist’s former home

Hugh Broughton Architects has added a new visitors centre and an oxidised-steel extension to the Henry Moore Studios and Garden in Hertfordshire – the site of the artist’s former home. The architects focused on reusing and extending existing buildings, thereby minimising impact on the estate and preserving the environment, which was cherished by the Moore family. Moore, who

The post Henry Moore Foundation celebrates 40th anniversary with renovation of the artist’s former home appeared first on Dezeen.

Bernardo Bader perches larch-clad home over concrete plinth in Austrian mountains

This timber-clad residence by Bernardo Bader Architects appears to be raised on stilts above chunky concrete foundations in the mountainous Vorarlberg region of Austria. Haus am Stürcherwald sits at 1,000 metres above sea-level in the village of Laterns, and was designed to resemble the Walser farmhouses that populate the area. Many of these traditional multi-storey and often wooden houses feature

The post Bernardo Bader perches larch-clad home over concrete plinth in Austrian mountains appeared first on Dezeen.

Studio MRDO and Studio LaM win Korean bathhouse contest with underground dome

New York practices Studio MRDO and Studio LaM have have won an ideas competition with their proposal for a theatrical underground pool set in the Demilitarised Zone between North Korea and South Korea. Studio MRDO and Studio LaM’s winning design, Crossing Parallel(s): Bathhouse as a Metaphorical Theatre, imagines a communal performance by North and South Korean participants to help relax

The post Studio MRDO and Studio LaM win Korean bathhouse contest with underground dome appeared first on Dezeen.

Translucent panels create glowing facade for São Paulo gallery by Metro

Polycarbonate panels run along the base of this gallery in São Paulo by local architects Metro, flooding the space with natural light during the day and transmitting light from within at night. Casa Triângulo exists as a single, large volume: a big white box with the weight of the concrete visually relieved by the panelled window at the base. Metro collaborated with

The post Translucent panels create glowing facade for São Paulo gallery by Metro appeared first on Dezeen.

B-ILD & Constructo use shades of red concrete for skatepark on Belgian coast

This multi-tonal red concrete skatepark by architects B-ILD and Constructo doubles as a public square in the Belgian city of Blankenberge. Skate ramps rising from all four corners mark the edges of the square, which has a submerged bowl at its centre. The skatepark follows the existing slope of the 900 metre-square site, with the elevated ramps

The post B-ILD & Constructo use shades of red concrete for skatepark on Belgian coast appeared first on Dezeen.

Studio Libeskind to build twisted garden tower in Toulouse

American architect Daniel Libeskind’s firm has been selected to create a 150-metre-high tower covered in trees and plants in the heart of Toulouse’s business district. Studio Libeskind designed the Occitanie Tower for property developer Compagnie de Phalsbourg, which unveiled the project at the MIPIM real-estate event in Cannes earlier this month. The so-called garden tower is expected to

The post Studio Libeskind to build twisted garden tower in Toulouse appeared first on Dezeen.