Studio MK27’s Radical Exercise In Horizontality

Two hours from Sao Paulo, in a town called Porto Feliz, you will find Brazilian firm Studio MK27’s “radical exercise in horizontality”: the ‘Planar House’.
Read more

Groupe3Architectes wraps Guelmim Airport in a skin of multihued perforated panels

Groupe3Architectes has completed an airport for the city of Guelmim, in Morocco, featuring a light-filtering facade made up of panels of multicoloured metal-mesh. The airport designed by the Rabat-based architecture office, is located on the site of an existing military base around three kilometres north of Guelmim, in southwest Morocco. The city is often referred

The post Groupe3Architectes wraps Guelmim Airport in a skin of multihued perforated panels appeared first on Dezeen.

Casa Carrara By Mário Martins Atelier

Portuguese architecture firm Mário Martins Atelier’s latest venture is ‘Casa Carrara’, a white stone house framed by a 30-meter long terrace overlooking the Atlantic ocean.
Read more

The Brunhais House By Rui Vieira Oliveira

Designed by Guimarães-based firm Rui Vieira Oliveira, the dynamic form and white façade of the Brunhais House in the north of Portugal stands in contrast to both sky and mountain surroundings.
Read more

A Portuguese Winery Becomes A Family Home

Dusky-pink lime mortar has given new life to a winery in the south of Portugal: Lisbon-based practice Extrastudio has transformed the space into a family home with a black-bottomed swimming pool.
Read more

Mezzo Atelier transforms century-old barn into pair of bright pink guesthouses

Italian studio Mezzo Atelier chose a vibrant shade of pink for the walls of these guesthouses in the Azores, which are housed inside a converted stable. The Pink House is located on the island of São Miguel in the Portuguese archipelago. The building was originally constructed in the early 20th century and is tucked away on a side

The post Mezzo Atelier transforms century-old barn into pair of bright pink guesthouses appeared first on Dezeen.

Extrastudio transforms Portuguese winery into house covered with rough red mortar

Lisbon-based practice Extrastudio has converted a winery in southern Portugal into a family home by covering its walls with red-pigmented mortar, introducing light wells and adding a black-bottomed swimming pool. The former winery was built by the client’s grandparents in the 20th century. After inheriting the building, they tasked Extrastudio to create a family residence on the site located in Azeitao,

The post Extrastudio transforms Portuguese winery into house covered with rough red mortar appeared first on Dezeen.

Reflecting pool divides two wings of São Paulo house by Jacobsen Arquitetura

A decked walkway extends across the surface of a shallow pool to separate the two main wings of this house in São Paulo, which are lined with rows of timber columns. São Paulo-based Jacobsen Arquitetura chose to position the property on the highest part of its sloping site to enhance the views and minimise overlooking from neighbouring

The post Reflecting pool divides two wings of São Paulo house by Jacobsen Arquitetura appeared first on Dezeen.

Casablanca house presents closed facade to the street but opens to garden at the rear

This house in Casablanca by architect Driss Kettani features a windowless white box perched above black- and blue-tiled walls, forming an abstract composition of geometric shapes when viewed from the street. Villa Agava occupies a plot in the Moroccan city that is oriented from north to south, with its northern facade looking straight onto the adjacent

The post Casablanca house presents closed facade to the street but opens to garden at the rear appeared first on Dezeen.

Cabo de Vila by Spaceworkers features concrete roof with scooped edges

A concrete roof with concave sides sits atop scooped glass and wood walls at this house in Portugal, which is captured in a film starring a child on a red tricycle. Portuguese studio Spaceworkers designed Cabo de Vila for a young couple who asked for an unusual looking house to occupy a rural site in Paredes hemmed by woodland.

The post Cabo de Vila by Spaceworkers features concrete roof with scooped edges appeared first on Dezeen.

Álvaro Siza Vieira uses white concrete for Nadir Afonso Foundation in northern Portugal

Architect Álvaro Siza Vieira has built a linear, white concrete art museum that runs parallel to the Tâmega river in Chaves, Portugal (+ slideshow). The €9 million (£7.75 million) Nadir Afonso Foundation is named after the painter, architect and philosopher Nadir Afonso (1920-2013), who was born in the city. Portuguese architect Álvaro Siza Vieira designed the sprawling 2,768-square-metre building using white concrete for the structure, More

The post Álvaro Siza Vieira uses white concrete for Nadir Afonso Foundation in northern Portugal appeared first on Dezeen.

Peter Zumthor’s Therme Vals spa photographed by Fernando Guerra

These images by Portuguese photographer Fernando Guerra offer a tour of Peter Zumthor’s thermal baths at Vals, which celebrate their 20th anniversary this year (+ slideshow). Completed in 1996, Therme Vals is widely regarded as one of the most important projects of Swiss architect Zumthor, whose accolades include the Pritzker Prize and the Royal Gold Medal. Built over the More

The post Peter Zumthor’s Therme Vals spa photographed by Fernando Guerra appeared first on Dezeen.

Kaan Architecten completes new Supreme Court of the Netherlands

Six bronze statues mark the entrance to Kaan Architecten’s new Supreme Court of the Netherlands, which features a facade of green glass louvres and an interior dominated by marble (+ slideshow). Set to open in The Hague later this month, the building houses one of the most important courts in the country, established in 1838 to More

The post Kaan Architecten completes new Supreme Court of the Netherlands appeared first on Dezeen.

Seaside cultural centre by ARX Portugal boasts an intricate wooden framework

Architects office ARX Portugal has completed a beachside civic centre on Portugal’s Costa Nova, featuring an exhibition hall facing out to sea and a series of sloping rooftop terraces (+ slideshow). Built on the dunes that separate the coastline from the road, the Centro Sócio-Cultural da Costa Nova provides a series of community facilities, including a health More

The post Seaside cultural centre by ARX Portugal boasts an intricate wooden framework appeared first on Dezeen.

Alves de Sousa winery is a black brick box that emerges from its hillside site

Perched on a hillside overlooking the vineyards of Portugal’s Baixo Corgo region, this wine-making facility and visitor centre is clad entirely in black brick to minimise its visual impact on the surrounding landscape (+ slideshow). Situated next to a road that winds its way north from the Douro River towards the city of Vila Real, the More

The post Alves de Sousa winery is a black brick box that emerges from its hillside site appeared first on Dezeen.

Fernando Guerra wins Arcaid award for best architectural photograph of 2015

World Architecture Festival 2015: the orange, yellow and green tones of a building in Switzerland are captured in this shot by Fernando Guerra, which has been named best architectural photograph of the year. Lisbon-based Fernando Guerra was the overall winner in the 2015 Arcaid Images Architectural Photography Awards, which was announced as part of the World Architecture […]

The post Fernando Guerra wins Arcaid award for best architectural photograph of 2015 appeared first on Dezeen.

Marchi Architectes completes a community centre in the heart of an old French village

Paris studio Marchi Architectes has extended a small museum in the French village of Biévres and added a community centre with a series of pitched roofs (+ slideshow). The project, overseen by the municipality of Biévres, is called Elderly Hall. It was completed by architects Adélaïde and Nicola Marchi, whose previous buildings include a home […]

The post Marchi Architectes completes a community centre in the heart of an old French village appeared first on Dezeen.

Chestnuts House in France features a courtyard room and a private art gallery

French studio Marchi Architectes has completed an asymmetric gabled house featuring a room that functions as a courtyard and a generous corridor that doubles as an art gallery (+ slideshow). Located in Auvergne, a mountainous region in central France, Chestnuts House is a home for a pair of art collectors. Their brief was for a single-storey […]

The post Chestnuts House in France features a courtyard room and a private art gallery appeared first on Dezeen.

Walkway extends over rooftop of Algarve farmhouse extension by Marlene Uldschmidt

Marlene Uldschmidt’s extension to an old farmhouse in Portugal’s Algarve region features windows that cover entire walls and a paved rooftop promenade that affords views of the rural landscape (+ slideshow).  The 120-square-metre extension provides a lounge and dining room for Casa Vale de Margem, a single-storey farmhouse located in a rural part of the Algarve – […]

The post Walkway extends over rooftop of Algarve farmhouse extension by Marlene Uldschmidt appeared first on Dezeen.

Timber-framed equestrian centre completed by Castanheira & Bastai in Portugal

Castanheira & Bastai Arquitectos conceived this horse-riding centre in northern Portugal as a group of four connected house-shaped structures with sloping walls and exposed timber frameworks (+ slideshow). Named the Equestrian Centre, the building was designed by studio founders Carlos Castanheira and Clara Bastai for a site near Cabo do Mundo beach in Leça da Palmeira, […]

The post Timber-framed equestrian centre completed by Castanheira & Bastai in Portugal appeared first on Dezeen.

Concrete office block designed by Regino Cruz Arquitectos to resemble a centipede

An insect provided the inspiration for this office building in Leiria, Portugal, which comprises a concrete block raised off the ground on 16 triangular feet (+ slideshow). Portuguese firm Regino Cruz Arquitectos designed the administrative building for EDP, the country’s largest energy provider. It is located on a sloping site adjacent to a small group of […]

The post Concrete office block designed by Regino
Cruz Arquitectos to resemble a centipede
appeared first on Dezeen.

Casa Mororó by Studio MK27 is a 65-metre-long house in rural Brazil

This 65-metre-long house in the Brazilian countryside was designed by Studio MK27 to be opaque at one end and transparent at the other (+ slideshow). Led by architect Marcio Kogan, the São Paulo studio planned Casa Mororó for a mountainous region over 100 miles outside the city, where temperatures rarely exceed 20 degrees Celsius. Related […]

The post Casa Mororó by Studio MK27 is a
65-metre-long house in rural Brazil
appeared first on Dezeen.