Architizer’s product database gains investment from Bjarke Ingels, J Mayer H and more

US media company Architizer’s online database for architectural products has received new financial backing from industry names including Bjarke Ingels and J Mayer H. The Danish and German architects are among a set of new investors for Source, the digital marketplace for specifying products for construction projects, launched by Architizer in January 2016. New York-based architects

The post Architizer’s product database gains investment from Bjarke Ingels, J Mayer H and more appeared first on Dezeen.

Reiulf Ramstad Arkitekter’s Cultural Center Stjørdal features a lime green spiral staircase

A+Awards: a staircase lined in bright green spirals up the middle of this Architizer A+Award-winning cultural centre in Norway, partially visible through its metal-mesh cladding. Reiulf Ramstad Arkitekter collaborated with fellow Norwegian firms Lusparken Arkitekter and JSTA on the Cultural Center Stjørdal, located in the town just east of Trondheim. The centre is designed to serve as

The post Reiulf Ramstad Arkitekter’s Cultural Center Stjørdal features a lime green spiral staircase appeared first on Dezeen.

James Corner Field Operations adds circular landscaping to Philadelphia Navy Yards Central Green

A+Awards: landscaped circles accommodate different activities at the centre of the redeveloped Navy Yards in Philadelphia, designed by James Corner Field Operations and a winner at the 2016 Architizer A+Awards. The Central Green sits at the heart of the former boat-building docks in the south of the city, which have undergone extensive regeneration into a

The post James Corner Field Operations adds circular landscaping to Philadelphia Navy Yards Central Green appeared first on Dezeen.

FOG Studio’s Cooley Landing centre provides facilities for Bay Area wetland reserve

A+Awards: California firm FOG Studio worked with the residents of East Palo Alto to design this bayside community centre and exhibition space, another winner at the 2016 Architizer A+Awards. The Cooley Landing Education Center is located on a peninsula at the southern end of San Francisco Bay. It sits on a former landfill site, which was

The post FOG Studio’s Cooley Landing centre provides facilities for Bay Area wetland reserve appeared first on Dezeen.

Weathering steel clads “pop temple” in Leiden by Ector Hoogstad Architecten

A+Awards: this concert venue in the Dutch city of Leiden is clad with panels of weathering steel and was awarded a 2016 Architizer A+Award. Rotterdam firm Ector Hoogstad Architecten inserted the Gebr. De Nobel among buildings the city’s 19th-century ring. Described by the architects as a “pop temple”, the venue includes a main hall that

The post Weathering steel clads “pop temple” in Leiden by Ector Hoogstad Architecten appeared first on Dezeen.

Mountainside villa by SAOTA frames Cape Town’s spectacular scenery

A+Awards: South African studio SAOTA received a 2016 Architizer A+Award for this residence in Cape Town, which enjoys views of the area’s dramatic rock formations. The 2,023-square-metre house, named OVD 919, looks down over the city’s affluent beachside neighbourhoods Bantry Bay and Clifton from a lofty perch on a mountain known as Lion’s Head. “Nestled

The post Mountainside villa by SAOTA frames Cape Town’s spectacular scenery appeared first on Dezeen.

Architizer to celebrate 2017 A+Awards winners at New York gala

A+Awards: the winners of the 2017 Architizer A+Awards, which include David Adjaye, Odile Decq and Tatiana Bilbao, will be honoured during a special event during the NYCxDesign festival next month. The gala will take place on 11 May 2017 to celebrate the fifth edition of the annual awards, which acknowledge and promote the year’s best

The post Architizer to celebrate 2017 A+Awards winners at New York gala appeared first on Dezeen.

Jan Henrik Hansen adds futuristic badminton hall to Swiss sports centre

A+Awards: this badminton hall in a Swiss village, which looks more like a spaceport than a sports facility, received an Architizer A+Award last year. Jan Henrik Hansen Architekten extended the Sihlsports centre in the village of Langnau am Albis, so tennis and squash players could also partake in badminton. Based in nearby Zurich, the firm

The post Jan Henrik Hansen adds futuristic badminton hall to Swiss sports centre appeared first on Dezeen.

Cultural and religious complex in Iran features roof shaped like interlocking fingers

A+Awards: this community centre and mosque in Tehran by Kalout Architecture Studio, which won a 2016 Architizer A+Award, is designed to look like linking hands. The Imam Reza Cultural and Religious Complex is located in the cultural district of the Iranian capital, which has seen a recent boom in contemporary architecture thanks to the lifting

The post Cultural and religious complex in Iran features roof shaped like interlocking fingers appeared first on Dezeen.

White translucent box forms Singapore residence by Park+Associates Architects

A+Awards: designed as a series of interconnected voids, this house in Singapore by local firm Park+Associates Architects won a 2016 Architizer A+Award. The Greja House comprises a cuboid volume surrounded by white mesh, which sits above a transparent ground floor. It was laid out as open volumes that flow into each other horizontally and vertically,

The post White translucent box forms Singapore residence by Park+Associates Architects appeared first on Dezeen.

“Crystalline” roof by Theo Hotz zigzags over Vienna Central Station

A+Awards: Swiss firm Theo Hotz Partner Architekten has created an undulating cover for platforms at Vienna’s Central Station, which received an Architizer A+Award last year. The new sculptural roof was added during an overhaul of the station, located south of the city centre in an area undergoing extensive regeneration. The project formed part of a

The post “Crystalline” roof by Theo Hotz zigzags over Vienna Central Station appeared first on Dezeen.

University of Kansas architecture school extension features double-layered glass skin

A+Awards: next in our series of Architizer A+Award winners is Studio 804’s glazed extension to the stone architecture school at the University of Kansas. The addition, named The Forum, was designed by the graduate-level architecture studio set up by Dan Rockhill, a professor at the university. The structure provides a 121-seat auditorium, a crit room

The post University of Kansas architecture school extension features double-layered glass skin appeared first on Dezeen.

Elliott + Associates wraps Chesapeake car park in white fins

A+Awards: vertical fins clad this Architizer A+Award-winning car park in Oklahoma City to disguise its function by day but reveal the vehicles inside at night. The parking garage is one of four designed by local firm Elliott + Associates Architects for the Chesapeake Energy Corporation, as part of a wider development of office buildings and

The post Elliott + Associates wraps Chesapeake car park in white fins appeared first on Dezeen.

Lumo Arkitektur adds glass and log volumes to Nøjkærhus Culture House

A+Awards: four adjoining house-shaped volumes built using different materials make up this outdoor pursuits centre in Denmark by Lumo Arkitektur – a 2016 Architizer A+Awards winner. The Nøjkærhus Culture House is situated in the highlands of Denmark’s main Jutland peninsula, close to the city of Silkeborg. Originally two separate small buildings, the centre was extended

The post Lumo Arkitektur adds glass and log volumes to Nøjkærhus Culture House appeared first on Dezeen.

Valdemonjas Winery by Agag+Paredes projects from a hillside in Spain

A+Awards: this wine production and tasting facility emerges from the vine-planted landscape of northern Spain, and was a recipient of a 2016 Architizer A+Award. The family-run Valdemonjas Winery needed a new space to make their product and attract visitors, so architects Ana Agag and Silvia Paredes teamed up to design a landmark that would be

The post Valdemonjas Winery by Agag+Paredes projects from a hillside in Spain appeared first on Dezeen.

Law Architects creates “homesteads” to house Woodleigh School teaching spaces

A+Awards: this trio of small buildings, which were lauded at the 2016 Architizer A+Awards, were designed by Australian firm Law Architects for an independent school on the Mornington Peninsula. The project involved the creation of new facilities for the Woodleigh School, which opened in the 1970s on a 20-hectare site that was recently classified as

The post Law Architects creates “homesteads” to house Woodleigh School teaching spaces appeared first on Dezeen.

Slender wood-clad footbridge by DVVD arcs over Paris’ Boulevard Périphérique

A+Awards: another of this year’s winners at the Architizer A+Awards is a wood-sided bridge that connects Paris with the suburb of Aubervilliers. Designed by French architecture studio DVVD, the bridge gently curves over the busy dual carriageways at a point north of the city centre. “We designed it as a thin recognisable line overflying the

The post Slender wood-clad footbridge by DVVD arcs over Paris’ Boulevard Périphérique appeared first on Dezeen.

Diagonal beams create irregular windows for sports hall by Schemaa

A+Awards: angular polycarbonate windows create tessellating shapes across the facade of this gymnasium in France’s Champagné region, a winner at this year’s Architizer A+Awards. French architecture studio Schemaa designed the Nathalie Mauclair Multisports Hall as an extension to the Jean Rondeau gymnasium, creating larger facilities for local schools and sports clubs. The architects wanted to match the height of the

The post Diagonal beams create irregular windows for sports hall by Schemaa appeared first on Dezeen.

Co-living is perfect to house ageing populations says Matthias Hollwich

Co-living complexes like WeLive and The Collective aren’t just for millennials – they could also be used to house the growing population of senior citizens, according to architect and Architizer co-founder Matthias Hollwich. Speaking at the World Architecture Festival in Berlin, the HWKN director said that current housing options for older people, from retirement communities to

The post Co-living is perfect to house ageing populations says Matthias Hollwich appeared first on Dezeen.

Agathom builds artist’s cabin in dense British Columbia forest

A+Awards: next in our showcase of this year’s Architizer A+Awards winners is a wooden artist’s retreat on Vancouver Island by Toronto firm Agathom. Named Rainforest Retreat, the small property is nestled among trees on the island off the British Columbia coast. It acts as both a home and art studio for its owner, who asked

The post Agathom builds artist’s cabin in dense British Columbia forest appeared first on Dezeen.

Slender roof covers Apple Store Stanford by Bohlin Cywinski Jackson

A+Awards: a dramatically thin roof soars over the glass front of the Apple Store at Stanford Shopping Center, Palo Alto – another of this year’s winners at the Architizer A+Awards. The store in the heart of Silicon Valley was designed by Apple favourites Bohlin Cywinski Jackson, a New York-based firm that has created multiple retail

The post Slender roof covers Apple Store Stanford by Bohlin Cywinski Jackson appeared first on Dezeen.

Carquero Arquitectura restores ancient Matrera Castle with contemporary elements

A+Awards: Spanish firm Carquero Arquitectura received a 2016 Architizer A+Award for this restoration of a crumbling hilltop castle near Cádiz. After standing for around 1,000 years, Matrera Castle partially collapsed following a long period of abandonment, leaving only a couple of walls remaining. Carquero Arquitectura was tasked with rebuilding the monument to reinforce the existing structure and More

The post Carquero Arquitectura restores ancient Matrera Castle with contemporary elements appeared first on Dezeen.

Brick “pixel patchwork” envelops Residenza Le Stelle housing by Buzzi Studio Di Architettura

A+Awards: brickwork assembled by robots forms wavy facades across these apartment blocks in Switzerland – the latest project in our series about winners from this year’s Architizer A+Awards (+slideshow). Designed by Buzzi Studio Di Architettura, Residenza Le Stelle comprises a set of three six-storey buildings in Locarno, each featuring a brick cladding system described by the studio More

The post Brick “pixel patchwork” envelops Residenza Le Stelle housing by Buzzi Studio Di Architettura appeared first on Dezeen.

Roof of Rhode Island holiday home by Bernheimer Architecture features pyramid-like skylights

A+Awards: the next project in our series on winners from this year’s A+Awards organised by US site Architizer is a holiday home for a Brooklyn-based family on Rhode Island, with a charred-timber facade (+ slideshow). Designed by Brooklyn firm Bernheimer Architecture, Quonochontaug House occupies a site near the coast of Rhode Island, New England – a popular area among More

The post Roof of Rhode Island holiday home by Bernheimer Architecture features pyramid-like skylights appeared first on Dezeen.

Sayama Forest Chapel by Hiroshi Nakamura is covered with hand-bent aluminium shingles

A+Awards: next up in our series on winning projects from Architizer’s 2016 A+Awards is a small chapel by Japanese architect Hiroshi Nakamura, which features extreme gables and a roof covered in 21,000 aluminium shingles (+ slideshow). Nakamura and his Tokyo studio NAP created the Sayama Forest Chapel for a site at the edge of a forest, which forms More

The post Sayama Forest Chapel by Hiroshi Nakamura is covered with hand-bent aluminium shingles appeared first on Dezeen.

Coussée & Goris and RCR Arquitectes use iron-coloured concrete for Belgian crematorium

A+Awards: the next project in our collaboration with Architizer is a tinted concrete and steel crematorium in Holsbeek, Belgium, which was named as one of the winners in the religious buildings and memorials category at the 2016 A+Awards (+ slideshow). Ghent-based Coussée & Goris Architecten teamed up with Spanish firm RCR Arquitectes to win a competition for More

The post Coussée & Goris and RCR Arquitectes use iron-coloured concrete for Belgian crematorium appeared first on Dezeen.