Bureau SLA’s environmental learning centre demonstrates sustainable building methods

Tessellating timber panels create graphic patterns on the exterior of this environmental education facility in Amsterdam by Bureau SLA, which also features a roof covered in solar panels (slideshow). The Nature & Environment Learning Centre (NME) is part of a programme aimed at educating children in the Netherlands about the environment and sustainability. Dutch studio Bureau SLA was asked More

The post Bureau SLA’s environmental learning centre demonstrates sustainable building methods appeared first on Dezeen.

Retractable sunscreen sheaths glazed cantilever at Ventus House

A sliding screen can reveal or conceal a glass office that cantilevers from the concave face of this concept house by American studio Fixd Architecture/Design (+ slideshow). The cantilevered office space is a “nostalgic nod” to the glazed box that features in Frank Gehry’s 1984 Venice Beach residence for the screenwriter and director Bill Norton, said architect Todd Fix​. The fully More

The post Retractable sunscreen sheaths glazed cantilever at Ventus House appeared first on Dezeen.

Tailor Made Arkitekter merges an archetypal barn with a glasshouse for lakeside spa in Sweden

Half greenhouse, half rust-coloured barn, this spa and events space by Tailor Made Arkitekter stands on the edge of Lake Vättern in southern Sweden (+ slideshow). Designed by Gothenburg studio Tailor Made Arkitekter to replace an old barn, Uppgrenna Nature House takes its cues from traditional Swedish architecture, but also from greenhouses. It is modelled on the Naturhus, or nature house, a sustainable […]

The post Tailor Made Arkitekter merges an archetypal barn with a glasshouse for lakeside spa in Sweden appeared first on Dezeen.

Penda’s bamboo pavilion could be expanded to create homes for 200,000 people

Architecture studio Penda has created a rope-bound bamboo pavilion as a mock up of a modular housing system developed to provide sustainable housing schemes for populations of up to 200,000 (+ slideshow). Penda, whose first ever project was a proposal for a sculptural bamboo entrance to a flower garden in China, first unveiled its concept for a modular hotel […]

The post Penda’s bamboo pavilion could be expanded to create homes for 200,000 people appeared first on Dezeen.

Cantilevered timber house by Alventosa Morell Arquitectes overlooks Barcelona mountains

A long strip of glazing runs along the front of this cantilevered Spanish house by Alventosa Morell Arquitectes, giving the two siblings who inhabit it views of a mountain range near Barcelona (+ slideshow). The two sisters commissioned Barcelona studio Alventosa Morell Arquitectes to design the timber house named Casa LLP, which looks out over the Collserola mountains […]

The post Cantilevered timber house by Alventosa Morell Arquitectes overlooks Barcelona mountains appeared first on Dezeen.