Polycarbonate Dock Building by Michael Green Architecture glows on Vancouver beachfront

Vancouver firm Michael Green Architecture has built a boathouse for storing racing shells and sails and monitoring maritime activity, with translucent walls and garage doors. The Dock Building was built for the Royal Vancouver Yacht Club on a modest budget by the local architecture studio. The private recreational facility is formed of two connected masses, joined

The post Polycarbonate Dock Building by Michael Green Architecture glows on Vancouver beachfront appeared first on Dezeen.

Studio MK27 creates minimalist pavilion for Micasa campus in São Paulo

Brazilian firm Studio MK27 has used timber, polycarbonate panels, and white metal sheets to form an austere building for Micasa, a contemporary furniture retailer based in São Paulo. The project, called Micasa Vol C, is located in the city’s Jardins neighbourhood, known for its tree-lined streets and upscale shops. The pavilion is the third building

The post Studio MK27 creates minimalist pavilion for Micasa campus in São Paulo appeared first on Dezeen.

Glowing polycarbonate “lighthouse” designed to rejuvenate industrial stretch of River Thames

London-based studios DK-CM and The Decorators created this pop-up polycarbonate events space to test the waters for long-term cultural programming in the Thames-side town of Erith. The pavilion is located on the waterfront of Erith, a town on the outskirts of Greater London in the borough of Bexley. Made of pink and blue polycarbonate, the Erith Lighthouse

The post Glowing polycarbonate “lighthouse” designed to rejuvenate industrial stretch of River Thames appeared first on Dezeen.

Translucent panels create glowing facade for São Paulo gallery by Metro

Polycarbonate panels run along the base of this gallery in São Paulo by local architects Metro, flooding the space with natural light during the day and transmitting light from within at night. Casa Triângulo exists as a single, large volume: a big white box with the weight of the concrete visually relieved by the panelled window at the base. Metro collaborated with

The post Translucent panels create glowing facade for São Paulo gallery by Metro appeared first on Dezeen.

Seven buildings that feature walls of polycarbonate plastic

With its ability to improve a building’s thermal efficiency and maximise natural light, polycarbonate plastic is becoming increasingly popular in architecture. We’ve rounded up seven of the best examples. Municipal Sports Hall, Spain, by BCQ Translucent plastic panels with a colourful pixellated backdrop form the walls of this sports hall in Girona, creating a visually lightweight addition with an ethereal

The post Seven buildings that feature walls of polycarbonate plastic appeared first on Dezeen.

Bunyesc Arquitectes updates old Spanish house with new polycarbonate facade

Bunyesc Arquitectes has transformed a house in northeast Spain into a low-energy building by adding a new polycarbonate plastic facade. The Lleida-based architecture studio aimed to improve living conditions in the old house, which is located in the town of Pessonada, by improving the building’s thermal efficiency. To achieve this, the team installed eight-layer polycarbonate panels to the outside of the building’s

The post Bunyesc Arquitectes updates old Spanish house with new polycarbonate facade appeared first on Dezeen.

Sliding polycarbonate panels open up facade of Barcelona house by H Arquitectes

Sliding polycarbonate screens are set in front of the windows covering the stepped facade of this house in Barcelona by Spanish studio H Arquitectes. The property was designed by H Arquitectes for a plot on a street corner in the Cerdanyola del Vallès district, north of the city centre. The small site previously formed part of the garden of a house occupied by

The post Sliding polycarbonate panels open up facade of Barcelona house by H Arquitectes appeared first on Dezeen.

Peris + Toral Arquitectes uses scaffolding to create temporary pavilion in Barcelona

Layers of polycarbonate, netting and metal mesh wrap the scaffolding structure of this temporary visitor centre, designed by Peris + Toral Arquitectes for a public square in Barcelona (+ slideshow). The Information Point was designed by the local studio for Glòries Square in the north of the city. The square is currently a junction for major roads and a railway, but is set More

The post Peris + Toral Arquitectes uses scaffolding to create temporary pavilion in Barcelona appeared first on Dezeen.

Plural completes plastic-clad house in Slovakia with inner and outer layers

A small pool is slotted between the inner and outer layers of this house near Bratislava, which was designed according to Italian Renaissance principles by local firm Plural (+ slideshow). Plural designed the 300-square-metre family home for a residential neighbourhood in Bernolákovo, northeast of the Slovakian capital. Called House in a House, the property was designed to include both an inner and an outer More

The post Plural completes plastic-clad house in Slovakia with inner and outer layers appeared first on Dezeen.

TBD uses contrasting materials to define his-and-hers art studio in the Hamptons

US firm TBD Architecture + Design Studio has created a studio building for a Hamptons couple that consists of two intersecting volumes clad in different materials (+ slideshow). The Leff Art Studio is located on the edge of a residence in Water Mill, a hamlet on Long Island in New York. It was designed for an More

The post TBD uses contrasting materials to define his-and-hers art studio in the Hamptons appeared first on Dezeen.

Roovice transforms wooden warehouse into bagel shop with see-through walls

Architects office Roovice has converted a former warehouse in Miura, Japan, into a bagel shop, replacing the existing walls with polycarbonate panels to make the building more transparent (+ slideshow). Once used to store fishing gear, the warehouse is located in the Miyagawa-cho, a seafront area at the very tip of the Miura Peninsula. This area is threatened by More

The post Roovice transforms wooden warehouse into bagel shop with see-through walls appeared first on Dezeen.

Factory-inspired “mobile ruin” will tour locations along Hadrian’s Wall

Architects Matthew Butcher, Kieran Wardle and Owain Williams have built a factory-inspired mobile structure that will travel along Hadrian’s Wall in northern England to provide a temporary residency for writers (+ slideshow). The unusual structure consists of a metal frame clad in panels of translucent polycarbonate, and features a dysfunctional chimney stack and a set of fin-like shutters – all More

The post Factory-inspired “mobile ruin” will tour locations along Hadrian’s Wall appeared first on Dezeen.

Asymmetric French house designed by GENS as a collage of “banal components”

One half of this house in northeast France has a tiled roof and rendered walls, while the other is clad in corrugated plastic and has a chamfered corner (+ slideshow). French studio GENS: Association Libérale d’Architecture created the residence as a first home for a family with design ambitions that exceeded their budget. The site is located on a partially More

The post Asymmetric French house designed by GENS as a collage of “banal components” appeared first on Dezeen.

BCQ completes sports hall with translucent polycarbonate skin

Barcelona studio BCQ chose translucent plastic panels for the walls of this municipal sports hall in Spain, giving the building an ethereal quality that helps it match the colours of the sky (+ slideshow). Located in Olot, in the municipality of Girona, the sports hall was designed by BCQ as a simple and visually lightweight addition to More

The post BCQ completes sports hall with translucent polycarbonate skin appeared first on Dezeen.

Wooden home by Yoshichika Takagi features attic bedrooms and a translucent sunroom

Corrugated plastic surrounds a sunroom at one end of this timber-framed residence by Japanese architect Yoshichika Takagi, which also features a pair of house-shaped bedrooms (+ slideshow). Takagi designed House in Shinkawa for a residential neighbourhood in Sapporo, the capital of Hokkaido Prefecture. The building is split into two parts – a well-insulated wooden living area and a terrace encased in the translucent More

The post Wooden home by Yoshichika Takagi features attic bedrooms and a translucent sunroom appeared first on Dezeen.

Old Norwegian boathouse overhauled to create glowing wooden summerhouse

Oslo studios Koreo Arkitekter and Kolab Arkitekter have transformed an old boathouse on Norway’s west coast into a summerhouse that becomes a glowing beacon by night (+ slideshow). The structure has the same simple profile as before, with a symmetrical pitched roof and large waterfront doors. But it is now almost twice as long, with a new facade More

The post Old Norwegian boathouse overhauled to create glowing wooden summerhouse appeared first on Dezeen.

Micro dwelling by All(zone) could be erected within abandoned towers

Chicago Architecture Biennial 2015: Bangkok studio All(zone) has conceived a small temporary home intended to be set up inside unfinished high-rise buildings in tropical cities (+ movie). The project, called Light House, is featured in the Chicago Architecture Biennial, which opened on 3 October and continues to 3 January 2016. Encompassing 11.5 square metres, the boxy micro […]

The post Micro dwelling by All(zone) could be erected within abandoned towers appeared first on Dezeen.

PPA Architectures completes gallery space and residence overlooking a Toulouse golf course

This multifunctional building by French studio PPA Architectures, provides a residence, gallery, workshop and events space, and stands at the edge of a golf course on the outskirts of Toulouse, southern France (+ slideshow). Called Pavilion M, the U-shaped building wraps around a cobbled yard and swimming pool in the centre of its suburban plot in Toulouse. One windowless facade points […]

The post PPA Architectures completes gallery space and residence overlooking a Toulouse golf course appeared first on Dezeen.

LAN Architecture reclads Bordeaux tower blocks with translucent windows that slide back and forth

Paris firm LAN Architecture has renovated a group of Brutalist housing blocks in Bordeaux, France, adding sliding polycarbonate windows that create an ever-changing facade (+ slideshow). A new layer of polycarbonate cladding was added to improve the aesthetics and usability of the facade areas on three towers, and to transform the existing balconies on each storey […]

The post LAN Architecture reclads Bordeaux tower blocks with translucent windows that slide back and forth appeared first on Dezeen.

Irregular gables give a jagged roofline to Chae-Pereira’s Gwangmyeong Upcycle Art Center

Seoul studio Chae-Pereira Architects has added a greenhouse-like educational facility clad in translucent plastic panels to an arts centre in the South Korean city of Gwangmyeong (+ slideshow). The Gwangmyeong Upcycle Art Center is a facility operated by the Korean Ministry of Culture, Sports and Tourism, which supports artists in the suburb south of Seoul. […]

The post Irregular gables give a jagged roofline to Chae-Pereira’s Gwangmyeong Upcycle Art Center appeared first on Dezeen.

Carmody Groarke’s new White Cube gallery is an angular timber and plastic pavilion

London studio Carmody Groarke has used timber and plastic to build a temporary exhibition space for the White Cube art gallery in the grounds of a country house in East Sussex, England (+ slideshow). Constructed on a lawn between a lake and a restaurant, White Cube Glyndebourne will provide a dedicated art space during the annual Glyndebourne Festival Opera for […]

The post Carmody Groarke’s new White Cube gallery is an angular timber and plastic pavilion appeared first on Dezeen.

Palaeontology research centre by H Arquitectes is wrapped in computer-controlled shutters

Automated shutters are used to regulate the internal climate of this environmental science and palaeontology research centre for a university near Barcelona (+ slideshow). Barcelona-based studio H Arquitectes designed the ICTA-ICP building for the Universitat Autònoma de Barcelona campus in the Catalonian municipality of Cerdanyola del Vallès. Rows of transparent shutters that clad the concrete structure create a […]

The post Palaeontology research centre by H Arquitectes is wrapped in computer-controlled shutters appeared first on Dezeen.