Pedevilla Architects lines cookery school with perforated timber panels

Wooden surfaces perforated with a pattern of intersecting circles decorate this cookery school and showroom at a spa in South Tyrol. Local studio Pedevilla Architects designed the new building as part of the Bad Schörgau spa and hotel complex. It is located on a site on the banks of the Talfer river, where natural springs have

The post Pedevilla Architects lines cookery school with perforated timber panels appeared first on Dezeen.

Pedevilla Architects adds angular blackened-larch extension to hotel in South Tyrol

Italian studio Pedevilla Architects has completed an extension to a traditional Alpine hotel, comprising a monolithic blackened-timber volume with windows that jut from the walls and roof to optimise mountain views. Pedevilla Architects developed the six-storey extension for the Bühelwirt hotel, which is situated in the Ahrntal commune of northern Italy, just three kilometres from the Klausberg ski area.

The post Pedevilla Architects adds angular blackened-larch extension to hotel in South Tyrol appeared first on Dezeen.

Drone footage captures Zaha Hadid’s mountaintop museum in South Tyrol

This video shot by drone captures the late Zaha Hadid’s Messner Mountain Museum, which is half buried into the peak of an Alpine mountain in Italy. The footage offers a drone’s eye view of the large volumes of the museum, which appear to burst through the rockface of Mount Kronplatz at 2,275 metres above sea level. Dezeen commissioned videographer Alaïa Fonk to

The post Drone footage captures Zaha Hadid’s mountaintop museum in South Tyrol appeared first on Dezeen.

Monolithic concrete house by Bergmeisterwolf emerges from an Alpine hillside

This bunker-like house in South Tyrol by local studio Bergmeisterwolf features an angular cutout that shelters a balcony overlooking the nearby valley. The house is situated next to a farmhouse occupied by the owner’s parents on a sloping site near the village of Neustift and close to the border with Austria. The building rises above

The post Monolithic concrete house by Bergmeisterwolf emerges from an Alpine hillside appeared first on Dezeen.

Bergmeisterwolf reinterprets the traditional log cabin with Twisted House apartments

Architecture studio Bergmeisterwolf has applied vernacular log cladding to this group of holiday apartments, which extend around a courtyard in the Italian alps. Contained within angular volumes, the Twisted House apartments were designed for a hillside site in South Tyrol, close to Bergmeisterwolf’s studio in the town of Brixen. Five accommodation units are contained within a

The post Bergmeisterwolf reinterprets the traditional log cabin with Twisted House apartments appeared first on Dezeen.

Andreas Gruber embeds minimal concrete house into Tyrolean hillside

A three-storey house made entirely of concrete has been set into the steep slope of the Eisack Valley in South Tyrol by local architect Andreas Gruber. The mountainous setting in northern Italy came with a number of restrictions and regulations, which called for an innovative design that was sympathetic to its Alpine surroundings. “The special climatic conditions in

The post Andreas Gruber embeds minimal concrete house into Tyrolean hillside appeared first on Dezeen.

Glass walls frame vineyard views from Modostudio’s mountain retreat

An abundance of gridded glazing aims to make the most of the spectacular views over Italy’s Adige Valley from this secluded mountain cabin by Modostudio. Italian architects Modostudio designed the 141-square-metre Mountain Retreat for a site close to Bozen in the Alps of South Tyrol. The two-storey dwelling features an inverted pitched roof. It also abuts an old stone

The post Glass walls frame vineyard views from Modostudio’s mountain retreat appeared first on Dezeen.

Three blackened-wood huts cantilever from mountain restaurant by Peter Pichler and Pavol Mikolajcak

A trio of glass-fronted gables project from this mountain restaurant that architects Peter Pichler and Pavol Mikolajcak have designed for skiers in the South Tyrolean Dolomites. Italian architects Pichler and Mikolajcak designed the Oberholz Mountain Hut restaurant for the Oberholz ski resort. Set on a small mound, it has its own direct connection to the ski slope. Located at 2000 metres in

The post Three blackened-wood huts cantilever from mountain restaurant by Peter Pichler and Pavol Mikolajcak appeared first on Dezeen.

Wooden trusses pattern walls of prefabricated sports hall by Florian Fischer

This prefabricated timber sports hall by architect Florian Fischer has a shed-like appearance that references the form and materiality of vernacular agricultural buildings in Austria’s Tyrol region. The building was commissioned by local sports club SV Haiming, which had previously been using a much smaller school hall in the village of Haiming for football and volleyball training. Situated

The post Wooden trusses pattern walls of prefabricated sports hall by Florian Fischer appeared first on Dezeen.

Bernardo Bader Architekten models larch-clad community centre on Austrian farmhouses

This timber-clad community centre by Bernardo Bader Architects is set at the heart of a village in rural Austria, and designed to reference the surrounding gabled farmhouses. The Dornbirn-based architects designed the community centre for the village of Steinberg am Rofan, which is nestled among the mountains in the state of Tyrol. Echoing the neighbouring timber-clad properties around the village square, the community hall takes on a traditional gabled

The post Bernardo Bader Architekten models larch-clad community centre on Austrian farmhouses appeared first on Dezeen.

Pedevilla Architects creates rose-hued fire station for an Alpine village

Italian studio Pedevilla Architects has used red pigmented concrete to give an Alpine fire station in South Tyrol a muted yet distinctive colouring (+ slideshow). The building’s pigmented concrete shell is intended as a twist on the fire station’s traditional blazing red colouring, and a spiralling staircase replaces the customary fireman’s pole. “All surfaces have been realised with pigmented More

The post Pedevilla Architects creates rose-hued fire station for an Alpine village appeared first on Dezeen.