Posted on: 05/16/2019 Posted by: Maddie Comments: 0

Geen idee hoe je een kleine tuin het beste kunt inrichten? Don’t worry! Een kleine buitenruimte inrichten vraagt wellicht om een beetje creativiteit, maar is zeker mogelijk. Wij helpen je een handje met deze 5 interieurtips. 

Woon je in een grote stad? Dan is het hebben van een kleine tuin of balkon al een luxe. Echter, komt er wel behoorlijk wat denkwerk en creativiteit bij kijken. Weet je even niet waar je moet beginnen? Met het onderstaande stappenplan maken we het wat makkelijker voor je. Want jij kunt binnenkort ook genieten van een – klein maar fijn – zomers paradijs! Denk aan een heerlijke barbecue met vrienden, mooie groene helden en natuurlijk de eerste zonnestralen. Enjoy!

Een kleine tuin omtoveren tot tropisch paradijs

Allereest is het belangrijk om in kaart te brengen waar je tuin voor wilt gebruiken. Ben jij een moestuinierder in hart en nieren? Dan wil je de ruimte die je ter beschikking hebt, gebruiken voor muistuinbakken om je eigen producten te oogsten. De buurman heeft wellicht zijn buitenruimte omgetoverd tot tropisch paradijs met grote planten! Er zijn – ook bij een kleine tuin – verschillende opties mogelijk. 

Bij de inrichting van een kleine buitenruimte zijn er of course een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. Wij bespreken deze 5 tips hieronder. 

@fonqnl on Instagram

1. Kies de juiste interieurstijl voor de tuin

Waarschijnlijk heb je het al gedaan, maar je hoeft maar door Pinterest te scrollen en je krijgt een overdosis inspiratie voor een kleine tuin. Ben jij een romanticus? Dan valt jouw oog op een tuin met mooie bloemen en sfeerverlichting. Een strakke tuin heeft rechte lijnen en moderne tuinmeubels. Wil je een uitgebreide loungeplek of besteed je liever deze ruimte aan een barbecue? Grote planten of bloemen? Of beiden? Een gouden tip: maak gebruik van lichte kleuren, want zo laat je de tuin optisch groter lijken. Rust en simplicity werkt het beste voor een kleine tuin. 

 2. Maak een plattegrond van de tuin

Want een goede voorbereiding is immers het halve werk. Trust us, je bent blij als je tijdens het inrichten van de tuin een plattegrond bij de hand hebt. Meet de tuin op en teken dit uit op schaalgrootte. Je hoeft hier echt geen tekentalent voor te hebben, maar de afmetingen moeten natuurlijk wel duidelijk in kaart worden gebracht. Ben je toch bang dat het een fiasco wordt? Op internet zijn er talloze programma’s te vinden waarmee je zelf een tuinontwerp kunt maken. Denk aan SketchUp, Marlux Tuincreator en Garden Planner…Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je beginnen met de inrichting van de tuin. Waar wil je de zithoek hebben? Waar komt de barbecue te staan? 

3. Ga voor praktische en neutrale meubels

Ga niet als een kip zonder kop allemaal leuke meubels, tuinaccessoires en een overvloed aan planten bestellen. Daar is simpelweg geen plek voor en je creëert chaos en onrust. Er zijn zoveel leuke tuinmeubelen waar je grijpgrage handjes van krijgt dat je bewuster moet gaan kiezen. Probeer hippe en grote tuinmeubels over te slaan, want deze meubels laten de tuin kleiner lijken. Kies de hoogstnodige, praktische en functionele tuinmeubels. Inklapbare of uitschuifbare tuinmeubels nemen bijvoorbeeld niet veel ruimte in beslag. Ben jij een echte barbecue-liefhebber? Ga dan voor een mooi tafelformaatje!

@dutchbone on IG

4. Ga op zoek naar matchende tuinaccessoires 

Probeer tuinaccessoires te kiezen die vallen in hetzelfde kleurenpalet als de meubels. Een sfeervolle inrichting is natuurlijk dé key voor een fijne buitenruimte. De kleuren spelen daarbij een belangrijke rol. Welke kleuren wil je gebruiken? Lichte neutrale kleuren kunnen goed met elkaar blenden en zorgen voor een natuurlijke rust in jouw garden. Denk aan beige, taupe, grijs, wit en khaki. Door deze kleuren te gebruiken laat je tuin ook nog groter lijken, winning! Struin internet af naar tuinkussens, plaids, bloempotten en buitenvloerkleden in vergelijkbare tinten en patronen. 

5. Verticaal inrichten

Een beetje groen hier, een beetje groen daar! Natuurlijk mogen planten in de tuin niet ontbreken. Maak van de kleine tuin een echte bohomian garden voor de ultieme Ibiza feels! Wanneer je een kleine buitenruimte hebt, is het altijd goed om verticaal te tuinieren. Werk met planten de hoogte in door ze bijvoorbeeld op te hangen aan de schutting of plaats ze op een mooie plantenstandaard. Van planten kun je jarenlang plezier hebben. Heb je niet zoveel met planten? Plaats dan een grote statement plant in de hoek en laat de rest van het interieur rustig en kalm. 

Dan wordt het nu tijd om jouw kleine tuin een tuintje in je hart te maken!