Posted on: 11/06/2020 Posted by: Maddie Comments: 0

Visgraatvloeren zijn de laatste jaren onwijs populair. Ze zijn dan ook niet meer weg te denken uit de woonprogramma’s en interieurbladen. Een visgraatvloer is een patroonvloer die zowel een sjieke als moderne uitstraling kan hebben. Deze vloeren zijn leverbaar in veel verschillende formaten, kwaliteiten en in meer dan 30 verschillende kleuren. 

Deze kleuren kunnen zowel voor als na het leggen worden aangebracht. Het voordeel om dit voor het leggen te laten doen, is dat u geen rekening meer hoeft te houden met de droogtijd van de olie of lak. Na het leggen kunt u de vloer daarom direct belopen.

Vanwege zijn patroon moet een visgraatvloer vrijwel altijd worden verlijmd aan de ondervloer. Dit heeft als grote voordeel dat de warmte van de vloerverwarming niet door een ondervloer hoeft. 

Maar wat als u in uw woning niet verlijmd mag leggen gezien de 10dB geluidsnorm, maar toch een houten visgraatvloer wilt ? 

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: “klikvisgraatparket”! Dit is een visgraat houten vloer die zwevend gelegd kan worden. De vloer wordt gelegd op een 10dB onderfolie. Hiermee voldoet u aan de eisen die (meestal) in appartementen worden gesteld aan het hebben van een houten vloer.

Als u de visgraatvloer op vloerverwarming legt, dan moet u natuurlijk wel een onderfolie gebruiken die geschikt is voor vloerverwarming. 

Een bijkomend voordeel van een “klikvisgraatparket” is dat u de vloer later weer weg kunt halen. Zo kunt u de vloer mee verhuizen naar een andere woning. Dit betekend ook dat deze vloer ook gelegd kan worden in een huurwoning, waar de vloer niet verlijmd mag worden aan de ondervloer. 

Dit “Klikvisgraatparket” wordt gemaakt van Europees eiken hout. Eiken is een hele harde, stabiele houtsoort en is daarom heel geschikt voor een vloer. Er zit af en toe een noest in de planken, maar het algemene beeld is rustig. De vloer wordt geleverd met een v-groef om de planken. Hierdoor worden de planken onderling geaccentueerd. 

De planken hebben een afmeting van 15 x 60 cm, een totale dikte van 14 mm en een toplaag van 3 mm eiken. Deze toplagen kunnen meerdere malen worden opgeschuurd. Hierdoor kunt u in de loop van tijd  de vloer opnieuw in de olie of lak zetten. Met bijvoorbeeld een hele andere kleur. 

Wanneer u een handige “doe-het-zelver” bent kunt u deze vloer ook zelf leggen. Hiermee bespaart u op de legkosten en blijft er nog geld over voor die ene leuke kast of tafel!

Kortom een visgraatvloer kan tegenwoordig ook gelegd worden in een huurwoning of appartement met een 10dB geluidseis. En zeker als u de visgraatvloer zelf legt voor een heel redelijke prijs.