Posted on: 09/03/2015 Posted by: Ben Hobson Comments: 0

Movie: in the next instalment from our exclusive video series with Julia Peyton-Jones, the Serpentine Gallery director recalls the difficulty in convincing Japanese architect Toyo Ito to design the gallery’s 2002 summer pavilion.

Photograph by Sylvain Deleu

Initially, when asked to follow on from Zaha Hadid and Daniel Libeskind to design a structure for the gallery in Kensington Gardens, Ito proposed using a pre-existing pavilion he had designed for Bruges to celebrate the Belgian city’s tenure as European Capital of Culture.

Photograph by Sylvain Deleu

Peyton-Jones says the Pritzker Prize-winning architect reacted nervously when she told him that the structure needed to be site-specific.

Photograph by Sylvain Deleu

“I explained to him that – beautiful though it was – we wanted something for the Serpentine,” she explains in the movie. “And Ito – who is just wonderfully gracious – gulped.”



She continues: “It was very difficult in the early days saying to architects: ‘We’d like you to design something, but we’re not going to pay you anything more than a very modest amount of money.'”

Photograph by Sylvain Deleu

Peyton-Jones says that as the annual pavilion in the park programme became more prestigious, it got easier to convince architects to take part.

“Every year I’ve asked it has got better,” she says. “So now we’re much more confident about it.”

Photograph by Sylvain Deleu

Eventually, Ito designed a pavilion together with artist and structural engineer Cecil Balmond and engineering firm Arup. The structure consisted of a series of triangular and trapezoid forms, which were generated by an algorithm developed by Balmond.

Copyright: Serpentine Galleries

Peyton-Jones says that, although budget constraints meant the finishes weren’t of the highest quality, the strength of the design ensured the pavilion was an instant hit.


Subscribe to Dezeen’s YouTube channel for the latest architecture and design movies


“There was very much the sense of the importance of the project in relation to its design rather than perhaps the finishes,” she says. “That pavilion was the one that really made people people go: ‘Wow!’ It was an extraordinary project and an incredible privilege to be part of.”

Julia Peyton-Jones, Serpentine Gallery director. Copyright: Dezeen

This movie was filmed by Dezeen at the Serpentine Gallery in London. All photography is courtesy of Serpentine Galleries, unless otherwise stated.

Dezeen will be looking back at each of the pavilions from 2000 to 2015 in subsequent movies over the following weeks. You can watch all the movies as we publish them on our YouTube playlist:

The post Toyo Ito “gulped” when asked to design the 2002 Serpentine Gallery Pavilion appeared first on Dezeen.