Posted on: 08/01/2016 Posted by: Alyn Griffiths Comments: 0

Architect Yasutaka Yoshimura has transformed a disused warehouse in Japan into a kindergarten by enveloping the existing structure in a tent-like translucent membrane (+ slideshow).

Yoshimura‘s Tokyo studio was tasked with converting the building in Ichihara, Chiba Prefecture, into a kindergarten and community centre that will welcome children and their families. They call the building Fukumasu Base.

Firstly, the architects enclosed the old building in a giant self-supporting structure, which has a gabled form that echoes the shape of the former industrial shed.

The framework sits outside the existing walls and is entirely wrapped in a tensile waterproof membrane. Glazed surfaces are incorporated into the facades to create entrances and windows.

“We provided a huge airy volume that enables children to run around in the building by readymade tent warehouse, which reminds you of the existing warehouse stood on the same site,” said the architects.

The internal space is bright and spacious, due to the light that filters through the translucent walls and roof.

A system of cables keeps the membrane and the framework rigid without requiring further stabilisation, or unwanted beams and columns.

Freestanding wooden volumes divide the internal spaces into functional areas, including spaces for children and staff on the ground floor.



Also located on the lower level are a nursing room, toilets, storage, a multipurpose space and blackboard area, which are arranged around a central void that stretches all the way up to the roof.

Some of the wooden walls extend through the floor plate of the upper level to enclose spaces on this floor. The walls are cut off at an angle to follow the pitch of the building’s roof.

The spaces accommodated on the first floor include a traditional Japanese tatami room and a room with terraced seating that can be used for presentations, performances or play.

Many of the internal stud walls are left exposed to display their basic construction. Light and dark wood provide a simple, natural material palette that is complemented by white-painted surfaces.

“The tent warehouse also covers the freely folded wooden walls that forms a place-like thing,” the architects added.

“We also tried to stimulate children’s imagination by leaving things like the front side and back side of the walls, and even the conflicting brace structure.”

Where balustrades are required on the staircase and around the landing, these are made using the same battens as the walls. Transparent plastic panels line the landing to ensure safety without blocking the light.

Yasutaka Yoshimura Architecture is based in Tokyo.

Previous projects include a seaside retreat featuring windows of varying shapes and sizes, and a tiny weekend house with its living spaces squeezed between two large windows.

Photography is by the architect.

Site plan – click for larger image
Axonometric diagram – click for larger image
Ground floor plan – click for larger image
First floor plan – click for larger image
Long section – click for larger image
Cross section – click for larger image

The post Yasutaka Yoshimura wraps warehouse in tent fabric to create Fukumasu Base kindergarten appeared first on Dezeen.