Grey peristyle supports Guadalajara residence by Santoscreativos

Rows of columns surround flexible spaces on the ground floor of this house in Guadalajara by Mexican firm Santoscreatives, and support boxy volumes above. Santoscreativos collaborated with local architecture firm V Taller to design Puerta Lomas House. The residence is constructed from poured concrete that is painted a dusty brown, and has a series of

The post Grey peristyle supports Guadalajara residence by Santoscreativos appeared first on Dezeen.

Andersson-Wise’s Tower House provides cabin with extra lakefront accommodation

US firm Andersson-Wise has created a tall silvery building containing bedrooms near a waterside holiday home in Austin, so that the owners can invite more guests to stay. Tower House perches atop a hill overlooking Lake Travis, one of Austin’s man-made lakes created by the Marshall Ford Dam across Texas’ Colorado River. The building is

The post Andersson-Wise’s Tower House provides cabin with extra lakefront accommodation appeared first on Dezeen.

Living spaces open out to Lake Austin at residence by A Parallel

Rooms with white and glass walls slots on top of the stone-clad ground floor of this house overlooking Lake Austin, by Texas firm A Parallel Architecture. The two-storey Lake Austin Residence has a wide footprint with floor-to-ceiling windows at nearly every vantage point. Structurally, the residence is comprised of an assortment of rectangular cubes that

The post Living spaces open out to Lake Austin at residence by A Parallel appeared first on Dezeen.

Tom Hurt attaches tiered white pods with plywood core to Austin house

Austin-based architect Tom Hurt has extended the back of a ranch house using a series of stacked units and wooden interiors to form a multi-storey living space. The 1,110-square-foot (103-square-metre) structure grows out from the existing low-slung home in Austin. The addition joins the main home through a series of low-lying platforms in the original

The post Tom Hurt attaches tiered white pods with plywood core to Austin house appeared first on Dezeen.

Expansive deck divides levels of Canadian cliffside house by Alain Carle

Canadian firm Alain Carle Architecte has built a sustainable house in the mountains of Quebec as a retreat from modern conveniences. Located in the Laurentian Mountains, La Héronnière sits atop large rocks overlooking a forest. The clients chose the site based on the natural surroundings. Alain Carle Architecte placed a horizontal plane onto the steep

The post Expansive deck divides levels of Canadian cliffside house by Alain Carle appeared first on Dezeen.

Robert Hutchison’s Cantilever House projects towards Seattle harbour

Panoramic views of Seattle’s harbour are afforded from the overhanging rear of this house, completed by American firm Robert Hutchison Architecture. The two-storey Cantilever House is located on a lot that the clients have lived on for 15 years, originally in a small bungalow. Apart from its convenient location to the University of Seattle and downtown,

The post Robert Hutchison’s Cantilever House projects towards Seattle harbour appeared first on Dezeen.

Office of Architecture adds rooftop master suite during Brooklyn row house overhaul

Brooklyn-based Office of Architecture has completely gutted and expanded a local row house for an architect, jewellery designer and their two children. Having lived in the home for eight years, the family chose to stay in the up-and-coming neighbourhood and renovate the 1,000-square-foot (93-square-metre) home. “The owners of this 11-foot-wide row house in Brooklyn were faced with a

The post Office of Architecture adds rooftop master suite during Brooklyn row house overhaul appeared first on Dezeen.

Plywood core runs through centre of Philadelphia townhouse by ISA

American firm Interface Studio Architects has built an all-white townhouse in a gentrifying part of Philadelphia, with a plywood core running up its middle. Located in Kensington, just north of the city’s Fishtown art district, the Outside-In House is one of a growing number of revitalisation projects in the area. “After 50 years of declining population,

The post Plywood core runs through centre of Philadelphia townhouse by ISA appeared first on Dezeen.

Chicago Architecture Foundation plans move to Mies van der Rohe-designed tower

The Chicago Architecture Center will take over a space inside a riverfront building by modernist architect Ludwig Mies van der Rohe, which will be designed by US firm Adrian Smith + Gordon Gill and is set to open summer 2018. Chicago Architecture Foundation (CAF) announced its move ahead of the second Chicago Architecture Biennale, which

The post Chicago Architecture Foundation plans move to Mies van der Rohe-designed tower appeared first on Dezeen.

Desai Chia’s Michigan Lake House features a roof that cantilevers over a patio

New York firm Desai Chia Architects has built a home on Lake Michigan with blackened timber walls and a roof that extends out to shelter an outdoor seating area. Michigan Lake House is located in the state’s Leelanau County, an area known for its crystal clear waters and sand dunes. Desai Chia Architects collaborated with local firm Environment Architects

The post Desai Chia’s Michigan Lake House features a roof that cantilevers over a patio appeared first on Dezeen.

LGA transforms warehouse into community for homeless youths in Toronto

Canadian firm LGA Architectural Partners has created a neighbourhood within an old Toronto industrial building, to provide accommodation for homeless young people. Eva’s is a nonprofit initiative that provides shelter and educational facilities for homeless youth in the city. For the latest of its three residences, LGA Architectural Partners consulted with Canadian agency ERA Architects to revamp

The post LGA transforms warehouse into community for homeless youths in Toronto appeared first on Dezeen.

Vertical strips surround white Barcode House in Austin by Webber + Studio

US firm Webber + Studio has covered this family home in Austin with metal cladding that features raised strips of varying widths. Barcode House is one of the many new buildings in the Texan city’s Bouldin neighbourhood. It was constructed amongst existing trees on a Columbus Street lot, which restricted the home’s layout. “This new home was designed for

The post Vertical strips surround white Barcode House in Austin by Webber + Studio appeared first on Dezeen.

Mirrored staircase ascends through Kaleidoscope House by Paul Ruff Studio

The staircase at the centre of this Toronto house has mirrored balustrades that bounce light and reflections off one another to create a kaleidoscopic effect. Kaleidoscope House is located in Chaplin Estates, an affluent neighbourhood characterised by its detached homes that have private gardens and driveways. The focal point of the home is a reflective staircase, which Paul Raff

The post Mirrored staircase ascends through Kaleidoscope House by Paul Ruff Studio appeared first on Dezeen.

Samsel Architects builds house around ancient oak tree in North Carolina

American firm Samsel Architects has built an L-shaped home for couple and their in-laws on a farm in North Carolina, using the area’s rural vernacular architecture to inform the design. Located in the rural town of Columbus, near the Blue Ridge Mountains, Hammock House is surrounded by dense woods and sits on 40 acres (16 hectares)

The post Samsel Architects builds house around ancient oak tree in North Carolina appeared first on Dezeen.

Jensen Architects adds contemporary rear facade and pared-down interiors to historic San Francisco house

US firm Jensen Architects has revamped a Victorian home in San Francisco with perforated aluminium panels across the back and minimalist interiors to match. The local firm was awarded 2017 AIA San Francisco Historic Preservation Commendation Award for Alamo Square Residence, which features a blend of original and contemporary elements. Victorian houses are a hallmark of San Francisco’s architecture, characterised by

The post Jensen Architects adds contemporary rear facade and pared-down interiors to historic San Francisco house appeared first on Dezeen.

Colourful strips surround Toronto’s Albion Library by Perkins+Will

Multi-coloured bars form the facades of this district library in a Toronto suburb by architecture firm Perkins+Will, which features community areas for new Canadians. The Albion Library is located in the Rexdale neighbourhood to the north-west of the city, where the population is predominantly immigrants, minorities, and low-income residents. “The Albion District Library is one

The post Colourful strips surround Toronto’s Albion Library by Perkins+Will appeared first on Dezeen.

Specht Architects constructs lofty Beach Haven Residence in New Jersey

American firm Specht Architects has built a cedar-clad house on New Jersey’s Long Beach Island that is raised above the sand on stilts. The 2,500-square-foot (232-square-metre) Beach Haven Residence is nestled the tiny borough of the same name on the barrier island that separates the Atlantic Ocean and the mainland. “The lot is on the beachfront,

The post Specht Architects constructs lofty Beach Haven Residence in New Jersey appeared first on Dezeen.

Office III builds simple open-air welcome centre on Governors Island

US studio Office III has constructed a visitors’ centre for Governors Island in New York City using marine-grade plywood and cedar decking. The pavilion is the first-ever welcome centre for Governors Island, and was added to help tourists better navigate the small island in the city’s harbour. It lies just 800 yards (732 metres) from Manhattan’s southern-most tip, and

The post Office III builds simple open-air welcome centre on Governors Island appeared first on Dezeen.

Jeff Jordan Architects updates mid-century home with floor-to-ceiling windows

New Jersey architecture firm Jeff Jordan Architects has renovated a mid-century home in the Hudson Valley with a fully glazed wall, white flooring and cedar walls. During the revamp of the 1954 cedar-and-vinyl-clad house, Jeff Jordan Architects opened up the floor plan and added floor-to-ceiling windows. The studio also continued to use modernist elements throughout,

The post Jeff Jordan Architects updates mid-century home with floor-to-ceiling windows appeared first on Dezeen.

Cary Tamarkin constructs Island Creek home in the Hamptons with local materials

New York City architect-developer Cary Tamarkin has built a modernist home in the Hamptons using locally sourced wood and stone, to match the area’s historic architecture. Tamarkin constructed the Island Creek house in Southhampton, a getaway destination for affluent New Yorkers escaping the city’s summer heat. The design nods to Long Island’s vernacular “beach modernism”

The post Cary Tamarkin constructs Island Creek home in the Hamptons with local materials appeared first on Dezeen.